Radionica Slatki svijet ugljikohidrata jedna je od četiri radionice nastavne teme nazvane Hrana, piće i kretanje u službi zdravlja iz potprojekta Nastavne metode u biologiji i kemiji. Ideju je razradila profesorica Romana Halapir Franković, a u osmišljavanju je sudjelovala i profesorica biologije i kemije Iva Štefančić.
Cilj radionice je upoznati učenike s osnovnom podjelom ugljikohidrata, s pripadajućim primjerima te s pojmovima hipoglikemija i hiperglikemija te osposobiti učenike za pravilan odabir namirnica na temelju njihova sastava i udjela vlakana. Radionica je organizirana kao rad u šest grupa. Svaka grupa dobiva poseban zadatak nakon kojeg trebaju ispričati svoj dio priče o ugljikohidratima ostalim učenicima. Učenici su na taj način upoznali u kojim se sve vrstama namirnica nalaze ugljikohidrati; što su „brzi“, a što „spori“ šećeri; kako odabrati/pripremiti kvalitetan menu u pojedinim situacijama/stanjima; što predstavljaju deklaracije na namirnicima i kako ih treba „čitati“; što je hipo-, a što hiperglikemija; kako se mjeri i mijenja količina glukoze u krvi prije i nakon jela,… Korišteni su glukometri i laboratorijska vaga.
Radionica je pilotirana u 2.A razrednom odjelu, u ponedjeljak, 1. prosinca 2014. godine V. gimnazije. Radionici je prisustvovala i kolegica Zrinka Pongrac Štimac, a moderirala ju je Romana Halapir Franković.
Učenici su ozbiljno shvatili radionicu i jako su se trudili odraditi sve pripremljene zadatke. Radionica je bila zanimljiva učenicima. Najzanimljivije im je opušteno usvajanje gradiva i istovremeno povezivanje tih obaveznih sadržaja sa svakodnevnim životom. Neki komentari učenika:
„Grupni rad me dodatno motivirao te potaknuo na sudjelovanje u nastavi.“
„Najkorisniji su mi bili konkretni savjeti o pravilnoj prehrani i prezentirani radovi.“
„Mislim da su radionice korisne i trebalo bi ih ponavljati jer sam mnogo naučio.“
„Najkorisnije mi je bilo prezentiranje sadržaja pred razredom. Radionica je bila inovativna, kreativna, edukativna, zabavna, maštovita, razumljiva, korisna…“
Kako nam je bilo pogledajte u galeriji: